Belachelijk Moeilijke Lasagne die Belachelijk Lekker Is

Share

belachelijke-moelijke-lasagne-die-belachelijk-lekker-is-marcel-maassen-heemskerk-recept-video

Als zelfs slechte lasagne al lekker is, hoe lekker moet de allerbeste lasagne dan wel niet zijn? Ik heb de allerbeste lasagne gemaakt die ik maar kon verzinnen en ging bijna plat als gevolg van een overdosis lekker. Nu onthul ik de essentiële ingrediënten en handelingen, de do’s & dont’s en alle geheime trucs. Zie de video, maak dit recept, en vertel me wat je ervan vond en wat er misschien nóg beter kan.


Voor alle duidelijkheid: we hebben het hier dus over een klassieke lasagne Bolognese. Met opmerkingen als ‘spinazie-lasagne is ook heel lekker’ of ‘ik mis de noten en de passievrucht’ kan ik dus niet veel aanvangen.

De 10 Geboden voor echt lekkere lasagne Bolognese

1. Maak zelf verse lasagnebladen van durum meel (semola di grano duro of semola rimacinata di grano duro). Geen andere toevoegingen dan eieren, olijfolie en water in het deeg.

semola-grano-duro-marcel-maassen-heemskerk-lasagne-bolognese

2. De saus is een klassieke Bolognesaus (Ragù Bolognese), geen geouwehoer! De room is optioneel. Minimaal twee uur laten sudderen die saus en geen afdankwijn gebruiken maar iets wat je ook met smaak zou drinken.

3. Gebruik zelfgemaakt gehakt. Een mix van 2/3 runderriblap en 1/3 varkensspeklap heeft de voorkeur. Of zie jij dat anders?

4. Géén tomatenpuree. In de zomer, als er volrijpe en smakelijke tomaten te krijgen zijn, gebruik je verse tomaten die je ontvelt en vervolgens flink inkookt. En anders: passata di pomodoro. Liefst zelf ’s zomers ingemaakt, maar die luxe heb je niet altijd. Wij slaan ook wel eens een jaartje tomaten inmaken over hoor.

5. Géén brokstukken in de Bolognesaus. Geen wortelstronk of halve ui of wat dan ook, de saus moet zo glad mogelijk zijn. Snijd alle ingrediënten zeer fijn of gebruik de blokrasp.

6. De bechamelsaus maak je zelf met boter, bloem en melk.

7. Er hoort echte geraspte Parmezaanse kaas (Parmigiano Reggiano) door die bechamelsaus.

8. Geen kwak prak op het bord. De eerste laag in de ovenschaal is een deeglaag en ook de zijkanten zijn met deeg belegd. Samen met de toplaag vormt het geheel een koffertje dat de lasagne mooi bijeen houdt.

9. Dun! En veel laagjes! Ik wil geen deeglagen van een halve centimeter dik met de bite van nat karton in mijn mond. Maak vliesdunne lasagnebladen (die je echt niet hoeft te koken, onzin!)

10. Wij eisen een goudbruine krokante korst zonder een plas vet erbovenop. Dus: de Parmezaanse (2/3) kaas meng je met zelfgemaakt paneermeel of panko (1/3)

Zo, daar laat ik het even bij. Tot nader order zijn dit de regels waaraan elke lasagne-makende Nederlander zich dient te houden. Afgesproken?

 

Recept

Hier vind je het volledige recept voor deze lasagne. En dit is het verkorte videorecept.

Reacties

Reacties